Glamping – den moderne campingtrend

af | 27. september 2024

Når man tænker på camping, dukker der ofte billeder op af enkle telte, knitrende bål og rustikke forhold, hvor naturen er i fokus.

Men i de senere år er der opstået en ny form for camping, der kombinerer friluftslivets naturoplevelser med hotellets bekvemmeligheder: glamping. Dette fænomen har taget både rejselystne og naturelskere med storm, og det tilbyder en unik måde at koble af fra den travle hverdag, samtidig med at man kan nyde lidt luksus midt i naturen.

Men hvad er glamping egentlig? Hvordan adskiller det sig fra traditionel camping, og hvad skal du vide, før du begiver dig ud i denne form for overnatning?

Hvad er glamping?

Glamping er en sammentrækning af ordene “glamour” og “camping” og henviser til en form for camping, hvor komfort og stil er i højsædet. I modsætning til traditionel camping, hvor du selv står for opsætning af telt og indretning, tilbyder glamping færdigbyggede telte, hytter eller andre spændende overnatningsstrukturer med faciliteter som senge, el og ofte også et privat badeværelse. Det kan næsten beskrives som at bo på et hotel midt i naturen.

Denne trend giver mulighed for at nyde den friske luft og de smukke omgivelser, uden at man behøver at bekymre sig om at sove på et hårdt underlag eller finde en løsning på, hvordan man får morgenkaffen. Glampingsteder spænder fra simple teltlejre med komfortable senge til eksklusive retreats med alt fra private spabade til gastronomiske madoplevelser. Det gør glamping til et oplagt valg for alle, der elsker naturen, men ønsker lidt ekstra komfort.

Forskellige typer af glamping

Der findes mange forskellige typer af glamping, og det afhænger ofte af beliggenhed, klima og stedets stil og koncept. Her er nogle af de mest populære typer:

Safari-telte: Inspireret af de klassiske safaritelte fra det 19. århundrede, som de europæiske opdagelsesrejsende brugte i Afrika, er disse telte ofte rummelige med højt til loftet og store vinduer. De har typisk træ- eller metalrammer, fuldt møblerede soveværelser og endda private badeværelser.

Yurter: Yurter, der stammer fra Centralasien, er runde teltstrukturer med et unikt design, som gør dem ekstremt robuste. Moderne yurter til glamping er ofte indrettet med luksuriøse senge, hyggelige møbler og brændeovne, hvilket gør dem velegnede til både sommer- og vinterophold.

Træhytter: At bo i en træhytte bringer en helt særlig charme. Nogle er placeret højt oppe i træerne med udsigt til skoven eller floden nedenunder, mens andre er bygget på jorden og designet til at ligne små, hyggelige hytter.

Dome-telte: Kuppelformede telte, ofte lavet af gennemsigtigt materiale, giver en spektakulær panoramaudsigt over omgivelserne og nattehimlen. De er ideelle til dem, der ønsker en unik stjerneoplevelse, mens de stadig er beskyttet mod vejrets elementer.

Husbåde og flydende hytter: En ny form for glamping er opstået på vandet, hvor husbåde og flydende hytter giver gæsterne mulighed for at opleve søer, floder og havområder på en måde, der kombinerer sejladsens frihed med glampingens komfort.

Hvorfor vælge glamping?

Der er flere grunde til, at glamping er blevet så populært. Det appellerer til mange forskellige typer rejsende og formår at tilgodese både familier, par og solo-rejsende. Her er nogle af de største fordele ved at vælge glamping:

Komfort og bekvemmelighed: En af de største fordele ved glamping er, at du får mulighed for at opleve naturen uden at skulle ofre komfort. Du kan sove i en blød seng, tage et varmt bad og endda lave mad i et lille køkken, mens du stadig er omgivet af skøn natur.

Adgang for alle: Glamping er en mere tilgængelig måde at campere på for folk, der normalt ikke ville vælge at tilbringe natten i et traditionelt telt. Det kræver ingen særlige færdigheder, som teltopsætning eller madlavning over bål.

Mindre stress: Traditionel camping kræver en masse planlægning og medbragt udstyr. Med glamping er det hele klar, når du ankommer. Det betyder, at du kan bruge mere tid på at slappe af og nyde din ferie.

Bæredygtighed: Mange glampingsteder har en stærk bæredygtighedsprofil. De benytter sig af økologiske materialer, miljøvenlige energikilder og indretning, som tager hensyn til den omkringliggende natur. Det gør det muligt at kombinere luksus med omtanke for miljøet.

Sociale oplevelser: Glampingsteder har ofte fællesarealer, hvor man kan møde andre rejsende, dele oplevelser og skabe nye venskaber. Dette kan være særligt attraktivt for solo-rejsende eller familier, der ønsker at skabe fælles oplevelser.

Glamping i Danmark

Glamping er blevet populært i hele verden, men Danmark har også mange spændende destinationer at byde på. Fra strandnære områder til skovklædte landskaber og åbne marker er der noget for enhver smag.

Camp Adventure på Sydsjælland

Camp Adventure er et af Danmarks mest kendte glampingsteder og ligger midt i den smukke, sydsjællandske natur. Her kan man bo i eksklusive telte med udsigt til trætoppe og opleve Skovtårnet, som giver en fantastisk panoramaudsigt over området.

Tiki Camp på Lolland

Dette sted er kendt for sine farverige, polynesisk-inspirerede telte og sin afslappede atmosfære. Tiki Camp ligger tæt på både skov og strand og er ideelt til en sommerferie, hvor man kan kombinere badeferie med naturoplevelser.

Nationalpark Mols Bjerge

Her kan man opleve glamping i nogle af Danmarks mest naturskønne omgivelser. De forskellige glampingsteder i området tilbyder unikke hytter og telte med direkte adgang til parkens smukke landskaber og rige dyreliv.

Nordisk Glamping i Thy

Dette sted byder på store, luksuriøse telte, som er velegnede til par eller mindre grupper. Med adgang til både skov og strand kan man her få det bedste af begge verdener og virkelig komme ned i gear.

Før du booker glamping

Før du kaster dig ud i en glampingoplevelse, er der nogle ting, du bør overveje for at sikre, at du får den bedste oplevelse:

Budget: Prisen på glamping kan variere meget, fra budgetvenlige tilbud til eksklusive ophold med priser, der kan matche et luksushotel. Overvej, hvor meget du er villig til at betale, og hvad du forventer at få ud af din oplevelse.

Lokation: Tænk over, hvilken type landskab du ønsker at opleve. Skal det være tæt på havet, i skoven eller måske i bjergene? Placeringen har stor indflydelse på den samlede oplevelse.

Faciliteter: Tjek, hvilke faciliteter stedet tilbyder. Er der køkkenfaciliteter? Har stedet eget badeværelse? Og hvad med opvarmning, hvis du planlægger at tage afsted uden for sommersæsonen?

Aktiviteter i nærheden: Mange glampingsteder tilbyder aktiviteter som vandreture, cykling eller bådudlejning. Det kan være en god idé at undersøge, hvilke muligheder der er, så du kan planlægge din ferie efter dine interesser.

Fremtiden for glamping

Med den stigende interesse for oplevelsesbaserede rejser og bæredygtig turisme ser det ud til, at glamping er kommet for at blive. Flere destinationer rundt om i verden tilføjer glampingmuligheder til deres portefølje, og de eksisterende steder udvider med nye og innovative overnatningstyper. Uanset om du er til afslapning i en luksushytte ved havet, eller du vil prøve kræfter med off-grid glamping midt i vildmarken, er der noget for enhver smag.

Glamping giver mulighed for at opleve naturen på en komfortabel og ofte bæredygtig måde, og det appellerer til både dem, der normalt ikke ville campere, og dem, der søger en mere luksuriøs måde at nyde naturen på. Det er en rejseform, der kombinerer eventyr med komfort, og som giver dig chancen for at opleve det bedste fra begge verdener.